Geachte relatie,
 
Wij hechten eraan u te informeren dat het Koninklijk Concertgebouworkest de samenwerking met chef-dirigent Daniele Gatti met onmiddellijke ingang heeft beëindigd.
 
Op 26 juli publiceerde de Washington Post een artikel waarin Gatti werd beschuldigd van ongepast gedrag. Deze beschuldigingen en de reacties hierop van Gatti hebben veel commotie veroorzaakt onder musici en staf, en bij stakeholders in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft sinds het verschijnen van het artikel in de Washington Post een aantal vrouwelijke collega’s van het Concertgebouworkest ervaringen met Gatti gemeld die ongepast zijn gezien zijn positie als chef-dirigent. Dit heeft gezorgd voor een onherstelbare beschadiging van het vertrouwen tussen het orkest en de chef-dirigent.
 
Wij gaan ervan uit dat alle concerten en tournees zullen doorgaan.

Met vriendelijke groet,
namens Concertvrienden,

 
Willemijn Maas
Voorzitter Vereniging Vrienden
Rutger Brouwer
Manager Vereniging Vrienden

Haitink 80 jaar, de eerste akte van die Walküre

Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) is een symfonieorkest in Nederland. Het werd opgericht in 1888 en is sinds 1988 voorzien van het predicaat Koninklijk. Beschermvrouwe van de Stichting Koninklijk Concertgebouworkest is koningin Máxima.

De thuisbasis is het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Chef-dirigent is vanaf zomer 2016 Daniele Gatti, algemeen directeur is Jan Raes.

Het KCO wordt tot de beste orkesten ter wereld gerekend, samen met de Wiener Philharmoniker en de Berliner Philharmoniker.[1][2]