Speel mee met het Zeister Philharmonisch Orkest!

Zondagmiddagconcert op 14 oktober 2018 met cellotalent Thomas Prechal. Je hoorde hem misschien al bij de Zeister Muziekdagen. Hij was de solist in Bruch’s Kol Nidrei en in zijn zelfgeschreven Rapsodie. Ook speelden we de Sinfonietta voor 10 blazers (eerste deel) van Joachim Raff en de 1e Symfonie van Charles Gounod. 

Op woensdagavond 15 augustus spelen de jongste deelnemers aan de masterclasses in het Slottuintheater tijdens het Openluchtconcert. Het Young Strings Zeist kwartet speelt die avond het Strijkkwartet D87 van Franz Schubert, die zelf nog maar zestien jaar oud was toen hij het werk componeerde.

Zeister Philharmonisch Orkest

De Zeister Muziekdagen werkt dit jaar samen met het Zeister Philharmonisch orkest. Onder leiding van hun nieuwe dirigent Johan Olof spelen zij twee delen uit de Eerste symfonie van Charles Gounod. Thomas Prechal is niet alleen cellist van het kwartet, maar ook componist. Met de strijkers van het orkest speelt hij zijn eigen compositie Rhapsodie voor cello en strijkers.

Met dit gratis concert door jonge musici willen we een jong publiek enthousiast maken voor klassieke muziek en met name voor kamermuziek.

Datum woensdag 15 augustus
Tijd 20.15 uur
Plaats Slottuintheater, Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist (ingang Hernhuttersingel)
Toegang  Gratis, reserveren is niet nodig

Zij speelt op een viool van Rafaele e Antonio Gagliano uit 1830 en strijkstok uit het atelier van Eugène Sartory in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Het Zeister Philharmonisch Orkest zoeket violisten en altviolisten

Donderdagavond repeteren we altijd. Het niveau is goed.

Bachdag 18 maart 2018

Hawych Elders

Repetitieschema Zeister Philharmonisch Orkest 

in bewerking

Mededeling van het bestuur van het Zeister Philharmonisch Orkest.

De 2 donderdagen ná het concert is er géén repetitie. We zien je graag zaterdag 2 december weer voor de start van de tweede helft van het seizoen, met Stef Collignon als dirigent.

De datum van het voorjaarsconcert is bekend:
zaterdag 7 april 2018
- Richard Wagner, Sigfried Idyll
- Antonín Dvorák, Vioolconcert Op. 53
- Franz Schubert, Symfonie no. 4 in c-klein, D. 417 ("Die Tragische")

Een fantastisch concert voor een uitverkocht huis.

Solist van het concert
Gideon den Herder (1986) studeerde cello bij Monique Bartels in Amsterdam en Clemens Hagen in Salzburg, waar hij zijn masterdiploma met hoogste onderscheiding behaalde. Hij voltooide zijn opleiding bij Thomas Grossenbacher in Zürich met het solistendiploma. Ook volgde hij lessen barokcello bij Jaap ter Linden en Roel Dieltiens. In 2003 werd Gideon uitgeroepen tot Jong Muziektalent van het Jaar. In 2009 won hij met het Trio Otono de eerste prijs bij het oude muziek concours “À Tre” in Trossingen. Gideon volgde masterclasses bij o.a. Valter Despalj, Frans Helmerson, Colin Carr en Heinrich Schiff.
Samen met violiste Maria Milstein en pianist Hannes Minnaar maakt Gideon deel uit van het Van Baerle Trio. Lessen volgden zij o.a. bij Menahem Pressler en Ferenc Rados. Voor het seizoen 2013/14 is het trio geselecteerd voor de ECHO Rising Stars tournee, waarbij steden als Wenen, Parijs, Keulen e.a. zullen worden aangedaan. Bij het Concours International de Musique de Chambre de Lyon won het Van Baerle Trio in april 2011 de eerste prijs, de publieksprijs en twee extra prijzen. Niet veel later won het trio tijdens de finale van het Vriendenkrans Concours in het Concertgebouw Amsterdam de Vriendenkrans en de publieksprijs en werd uitverkozen tot Radio 4 Talent van het Jaar.
Deze cello is in 2012 door een zeer genereuze particulier van 87 jaar, geschonken aan het NMF. Zij had de cello zelf bespeeld vanaf 1987. Vóór haar was het haar moeder geweest die als beroepscelliste de Dall’Aglio jarenlang bespeelde, en die had de cello weer van haar moeder gekregen. De cello is dus drie generaties lang van moeder op dochter gegaan voordat hij bij het NMF terechtkwam. De moeder van de schenkster had een Russische vader en vertrok, na haar Nederlandse schooltijd, voor een jaar naar Rusland. Volgens de overlevering verbleef ze dat jaar in een huis waar Tchaikovsky gewoond had. In verband met de revolutie in 1917 vluchtte ze terug naar het westen, via de boot naar Zweden. Omdat er zoveel mensen op de boot waren, moest alle bagage (inclusief de cello) in een aanhangboot. Ze weigerde dat, zeggende dat als dat zou moeten, zij ook plaats zou nemen in die aanhangboot. Ze kreeg toen toestemming de cello op de echte boot te houden. Dat bleek een zeer goed besluit, want de bagageboot schijnt in het zicht van de haven in Zweden gezonken te zijn.

De schenkster verkeerde in de veronderstelling dat de cello door Testore was gebouwd; hij droeg immers diens etiket, maar onderzoek wees uit dat hij door Dall’Aglio werd gebouwd. Dat de waarde ook aanzienlijk hoger bleek dan eerst was verondersteld, veranderde niets aan haar besluit om de cello aan het NMF te schenken.

Rooster repetitie voor het voorjaarsconcert

Rooster repetities en concert ZPhO voorjaar 2018
2017 dec za 2 REPETITIEDAG 9:30 - 14:00 uur
do 7
do 14
do 21

2018

jan ma 8 repetitieruimte nog bekend te maken
ma 15 repetitieruimte nog bekend te maken
ma 22 repetitieruimte nog bekend te maken
do 25

feb

do 1
do 8
do 15
do 22

maart

do 1
do 8
do 15
za 17 REPETITIEDAG
do 22
do 29

april

do 5 Generale Grote kerk Driebergen
za 7 Concert Grote kerk Driebergen

Zeister Philharmonisch Orkest

Het Zeister Philharmonisch Orkest is een orkest voor gevorderde amateurs. Wat we vooral hopen, is dat u geïnspireerd raakt om mee te doen als lid van het (amateur) orkest dan wel om als liefhebber onze concerten te bezoeken. Of: om als vriend of als sponsor verbonden te zijn aan ons orkest.

Op zaterdag 11 juni 2016 hebben we Wouter Harbers begeleid in het 4e pianoconcert van Beethoven. 

Begonnen werd met de ouverture die Geschöpte von Prometheus. Daarna volgde impromptu's van Franz Schubert. Na de pause het pianoconcert

Het niveau van het orkest is goed te noemen.

De pianist was briljant en vertoont een behoorlijke progressie

Oud dirigent Ivo Meinen in Jekaterinenburg.

Merel Vercammen met het ZPHO

Laatste concert

Zeister Philharmonisch Orkest in 1973